logo

Panasztörvény – az első tapasztalatok

dr. Nagy Dóra Ágnes | 2023. december 11.
perjel
dr. Nagy Dóra Ágnes

Immár fél éve van hatályban az ún. panasztörvény, amely a 250 fős létszámot meghaladó cégeknél már kötelezővé teszi a visszaélés-bejelentési rendszer bevezetését. Tekintettel arra, hogy december 17-étől egy újabb körre, az 50 fő feletti cégekre is alkalmazandó lesz a törvény, érdekes lehet a már felmerült gyakorlati tapasztalatokat összegezni.

Négynapos munkahét – valós lehetőség vagy úri huncutság?

dr. Nagy Dóra Ágnes | 2023. augusztus 22.
perjel
dr. Nagy Dóra Ágnes

Időről-időre felreppen a hír, hogy valamely cégnél bevezetésre került a négynapos munkahét. Többen cikkeztek már a Magyar Telekomról, mint első nagy fecskéről a piacon, de szóba került a Libri, valamint külföldi anyavállalattal rendelkező helyi cégek is. Magától értetődik a kérdés: elérhető-e ez a lehetőség mindenki számára és ha igen milyen áron?

Címkék:
munkajog

Zaklatták a munkahelyén? Most minden napvilágra kerül(het)

dr. Nagy Dóra Ágnes | 2023. április 12.
perjel
dr. Nagy Dóra Ágnes

Az Országgyűlés által tegnap elfogadott törvény értelében valamennyi, 50 főt meghaladó vállalkozás köteles lesz decembertől visszaélés-bejelentési rendszert alkalmazni. Nem várhatnak eddig a 250 főt foglalkoztató munkáltatók, nekik ugyanis 60 nap múlva rendelkezniük kell a bejelentési rendszerrel. Kérdés természetesen, hogy a cégek a szabályozást egy újabb felesleges adminisztratív nyűgnek élik-e meg, vagy az valóban belső vizsgálatok lavináját fogja-e elindítani.

Az a gyanús, ami nem gyanús – jobban kell figyelniük a munkáltatóknak

dr. Nagy Dóra Ágnes | 2023. január 12.
perjel
dr. Nagy Dóra Ágnes

Sokakhoz eljutott már a hír, hogy január 1-jétől jelentősen változtak a Munka Törvénykönyvének (Mt.) szabályai. A sok változás közepette azonban többeknek elkerülheti a figyelmét egy olyan újdonság, amely sokszor hozhatja kellemetlen helyzetbe a munkáltatókat: a munkáltatót terhelő bizonyítási kötelezettség kiszélesedése.

Címkék:
MRP, munkajog
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

Szeretné megkapni szakmai cikkeinket?